Teatre a l’Institut

Volem portar el teatre a l’institut, per oferir una obra adient per a alumnes de secundària i batxillerat. Es tracta de:

LA COLLA

Obra de teatre multidisciplinària  sobre La Colla de Sabadell.  Recreem escenes dels artistes  vallesans, que volien sacsejar el Sabadell gris de principis del segle passat i modernitzar la cultura i societat catalanes.

La proposta té un abast transversal en tant que:

– Ofereix un ampli ventall de recursos artísticsteatre, clown, bufó, butoh.. configuraran un espectacle variat i entretingut, que combina humor i lirisme amb sàtira i astracanada, amb referències tant a escenaris propis de la Colla de Sabadell com a temes candents d’actualitat.

– Facilita i acosta la poesia als estudiants ja que l’espectacle conté poemes de Joan Oliver (Pere Quart), màxim exponent  literari del grup, junt amb Francesc Trabal. Els textos apareixen de dues maneres:

Teatralitzats d’una forma original, integrats dins de la    dramatúrgia.

Incorporats en cançons d’autors com Lídia Pujol i Rosa Pou (“Tirallonga de monosíl·labs”) i Lluís Llach (“Corrandes d’exili”).

– Popularitza cantautors de música catalana.

– Possibilita la contextualització d’un moment important de la cultura catalana del primer terç del segle passat. La Colla es proposava modernitzar la societat i la cultura catalanes, partint del Noucentisme i superant-lo amb aportacions de les avantguardes del moment. Ironia, modernitat i esperit lúdic (“l’humor constructiu”) els serviren d’instrument en aquell moment i poden ser també eines d’anàlisi i transformació de la realitat en els moments actuals.

Per tot això, creiem que l’obra pot ser una vivència enriquidora pels estudiants, tant des del punt de vista estètic com cultural.