L’ESTRELLA FACUNDA: la contaminació del mar pels plàstics.

Petit format:     https://vimeo.com/396781872

Estrella Facunda: un conte sobre la contaminació del mar pels plàstics. Una original i sorprenent història sobre una estrella de mar que ens permet comunicar coneixements sobre la vida i el medi marí i transmetre valors  com l’ecologia, la cooperació entre individus i l’educació ambiental.

 SINOPSI

Una preciosa i amagada cala de la Costa Brava, plena de vida submarina va ser arrasada per un ús abusiu i irracional. Es pescava i s’agafava tot, i hi havia el mal costum de tirar bosses i ampolles de plàstic per tot arreu. La moda era emportar-se precioses estrelles de mar com a objecte decoratiu que es podria als pocs dies… i torna a agafar-ne una altra… Com a resultat, només es va salvar una petita estrella de mar amagada dins d’una cova i així va viure sola i abandonada, com també la mateixa cala, que ja no interessava…

Fins que un dia va aparèixer un desorientat i moribund tauró que es va ficar dins la cova per a passar els seus últims moments. Estava malalt de tants plàstics que es va haver d’empassar (confonent-los amb menjar). I és que en alta mar també hi havia molts plàstics!  Però les ganes de companyia varen ser més fortes que la por, i l’estrella Facunda al final es va atrevir a parlar amb el tauró.

De sobte, la Facunda va recordar el que li havia explicat la seva mare sobre com podien créixer noves estrelles a partir d’ un tros del cos. Així, es va atrevir a proposar un pacte al tauró: ella es deixaria menjar la part central del seu cos amb la condició que deixés intactes les 5 puntes… i les deixés créixer fins que es convertirien en 5 noves estrelles. Després, que el tauró es mengés els cosos de les 5 estrelles, deixant de nou intactes les 5 puntes que esdevindrien noves estrelles. I així successivament…

D’aquesta manera, el tauró es va poder anar alimentant i curar-se i va possibilitar la repoblació de les estrelles de mar en aquella cala, que de nou va atraure altres formes de vida. 

VALORS

S’aprofita la història per a transmetre alguns coneixements de la vida i el medi natural. A tall d’exemple: la reproducció asexual per escissió, la simbiosi (un exemple original), la proliferació de la vida, el cicle de la vida i la mort… També es tracta l’ecologia: la sobreexplotació del medi i la seva recuperació, el respecte al medi natural i l’educació ambiental (amb una referència explícita i visual a la problemàtica dels plàstics i la contaminació del mar…).

A més,  s’exemplifica el fet de complir pactes i la cooperació entre individus.

També s’aprofita per fer una visita d’amagatotis a les “mates” per entendre l’enorme potencial de la multiplicació, posant un exemple gràfic i significatiu.

En definitiva: que gaudiu de la representació de L’estrella Facunda, un sorprenent conte sobre la contaminació del mar pels plàstics.

DURADA: 25-30 MIN. O VARIABLE EN FUNCIÓ DE LES NECESSITATS. IDEAL 20 MIN. EN COMBINACIÓ AMB EL CONTE EL GORRETA BLAVA (25-30 MIN), AMBIENTAT TAMBÉ EN EL MAR.

Consulteu: ELS CONTES D’EN KEKE SHUGA: CONTES AMB VALORS.