EL RAÏM TREPITJAT: Un conte sobre la vinya i el vi.

RESUM DE 10 MINUTS

El raïm trepitjat és una faula original sobre la vinya i l’origen del vi. Un conte amè que ens instrueix sobre el món del vi i de la vinya alhora que transmet valors com l’amistat, l’empatia, la vida comunitària i l’emprenedoria.

SINOPSI

L’Octavi és un noi eixerit i simpàtic. Tot el poble n’està, d’ell. Alegra sempre les festes amb la música de la seva flauta. Però no tothom l’aprecia: el Parodi, un veí, l’odia, i un dia, aprofitant l’absència de l’Octavi, decideix fer-li una mala passada: destrossar les seves parres de raïm que tant de goig fan i que són la seva fruita preferida. Així que arrenca el raïm, l’amuntega en una bóta que hi havia al jardí i el comença a trepitjar amb ràbia.

Però aquest acte malèvol acabarà tenint una conseqüència feliç: quan després d’unes setmanes torna l’Octavi i veu el desastre intenta aprofitar el que queda dels seus malmesos raïms i s’afanya per beure el most de la bóta, que ara té un gust diferent, especial i uns efectes també desconeguts: tant i tant beu aquell suc nou que s’acaba emborratxant! Riu sense solta ni volta, camina a empentes i rodolons, prova de tocar la flauta i li surt fatal. Ignora que gran part del sucre del raïm s’ha convertit en alcohol, i que aquest el fa estar d’aquesta manera tan rara: De fet, s’acaba trobant molt malament. Però un cop sap dosificar el consum s’adona del gran descobriment que ha fet: s’acaba d’inventar EL VI.

Content, comparteix amb tot el poble aquesta gran troballa, que animarà les fetes, les reunions familiars, les converses amb amics, amb més música que mai…, sempre, però, que es begui amb moderació. Tot el poble cantarà amb l’Octavi la Cançó del vi bo. Gens rancuniós, el noi afortunat convidarà un dia a sopar al Parodi: amb un bon àpat i una copa de bon vi xerraran de les seves coses i el Parodi acabarà revelant el seu trist passat que l’ha fet ser com era fins ara. A partir d’aquest moment, però, seran amics. És més: socis del primer celler del món, que elaborarà els millors vins.

VALORS

La sociabilitat, la vida harmoniosa en comunitat; l’amistat, l’empatia, la comprensió d’altri (conèixer les causes de les maneres de ser de les persones); l’emprenedoria, l’ interès i la passió per a desenvolupar un projecte; la moderació i el consum responsable.

Altres consideracions: coneixement del món de la vinya i del vi. Funció del mite i la llegenda per a explicar l’origen d’algunes coses. Importància de la música en l’estat d’ànim de les persones. Durant el conte es toca la flauta en directe i el públic acompanya cantant una cançó.

Disponible també en format conte+lab/taller

No us perdeu aquest engrescador i participatiu conte sobre la vinya i el vi!

DURADA: 35 MINUTS. POT SER MÉS SI S’AMPLIA LA PART EXPLICATIVA DEL MÓN DE LA VINYA I DEL VI, o s’opta pel format conte+ lab/taller. Tamb´é es pot complementar amb altres contes, per exemple amb EL ROVELLÓ PETIT, on a part de tractar altres valors s’explica el món dels bolets. Per tant complementaria un vessant didàctic-informatiu de dos àmbits que formen part important de la nostra gastronomia

DOSSIER EL RAÏM TREPITJAT

Consulteu: ELS CONTES D’EN KEKE SHUGA: CONTES AMB VALORS.