Posa’t el meu barret és un original conte sobre el racisme que vol fer-se entenedor per al públic infantil d’una forma visual i participativa, fugint de tòpics i estereotips, amb uns recursos i unes situacions que plasmaran la problemàtica de manera asequible i versàtil. . A aquest efecte empro símils equiparables (diferents barrets, colors, llenguatges…) i evito tocar tots els serrells d’aquest fenomen complex que podrien ser difícilment intel·ligibles pels infants més menuts. Acompanyats de la meva guitarra cantarem divereses cançons adequades a la història que faran més amena la sessió.
SINOPSI
Es narra la història de dos pobles del món dels Nimaïds. El Parapà viuen en un lloc molt bonic, amb prats, rius, arbres, animals… No els falta de res per viure força bé. Tots porten sempre un barret de color blau i només saben parlar amb la vocal “A”. En canvi els Bilibí viuen en un lloc mig desèrtic, destrossat per la guerra que han patit. Són pobres i passen fam. Tots porten sempre un barret rodó vermell, i només coneixen la vocal “I”.
L’arribada dels Bilibí al poble dels Parapà buscant refugi i asil despertarà recels entre la gent. La sàvia intervenció dels caps dels dos pobles convertirà el rebuig i conflicte inicials en una oportunitat d’enriquiment mutu (noves possibilitats del llenguatge, de la música, varietat de costums i sabers…) i menarà cap a una convivència pacífica i feliç. El posterior contacte amb d’altres pobles de la regió enriquirà força més tots aquests aspectes…
VALORS
El subtítol del conte és “la diferència no fa por”. I això és el que pretén il·lustrar aquest conte sobre el racisme: no témer ni rebutjar l’altre pel fet de ser diferent; acceptar la diversitat; no creure’s superior a l’altre; no estigmatitzar-lo ni culpabilitzar-lo amb prejudicis. En definitiva, conscienciar sobre la perversió del racisme i la xenofòbia i en general de tot rebuig a la diferència.
Així mateix, es posa en valor la solidaritat, l’empatia i l’ajut a qui més ho necessita.
Observacions
Com ja he dit més amunt el conte estarà amenitzat amb diverses dinàmiques participatives.
I una curiositat: sense pretendre-ho, aquesta idea dels barrets té una relació amb la tècnica dels sis barrets per pensar, del psicòleg Edward de Bono. Aquesta dinàmica s’utilitza per optimitzar la solució de problemes i la presa de decisions grupals.
Així mateix, el fet de posar-se un barret diferent al teu simbolitza la capacitat d’experimentar la diferència, de posar-se en el lloc de l’altre, i, consegüentment la comprensió de diferents punt de vista i l’empatia.