SUPERNANO, una aventura a Nanoland
L’espectacle de divulgació científica Supernano, estrenat a la Festa de la Ciència de Barcelona de 2023, és un projecte endegat i liderat per Jordi Díaz, doctor en Química i enginyer de materials. Junt amb la Patricia Canut formem un equip que aposta per unir educació, ciència i teatre, emprant diversos recursos artístics per fer més assequible i engrescador el coneixement científic, alhora que, des d’una perspectiva de gènere, volem visibilitzar el paper de les dones científiques.
Per tant, Supernano ens endinsa en un viatge fascinant al món de la nanociència, on les coses més petites ens revelen grans secrets. La nostra intenció és emprar recursos multidisciplinaris per fer més assequible i assimilable el coneixement científic alhora que entretenir i divertir.
L’espectacle té una sensibilitat especial cap a la vestibulització de dones científiques. Ho fem des de dues aproximacions:
L’aproximació històrica: Presentem a Rosalind Franklin i reivindiquem la seva contribució en el descobriment de l’estructura de doble hèlix de l’ADN.
L’aproximació territorial: Visibilitzem dones científiques expertes en nanotecnologia vinculades al territori. Col·laborem amb les nanoexpertes del projecte de la Universitat de Barcelona, NanoInventum. En cada espectacle anem variant la científica presentada.
Dossier Supernano
SINOPSILa Tracy i el Keke són dos personatges molt curiosos amb moltes ganes d’aprendre. El Keke és una mica entremaliat i en una de les seves malifetes es pren un líquid que el porta al mon nano, al món de la mil milionèsima part d’un metre on les coses no són com semblen. La Tracy, una investigadora que sap mooooltes coses acompanyarà al Keke a explicar-li perquè en el ,món nano les coses no són com semblen i quina és la ciència que ens ho explica. |
Apostem per la divulgació científica. Una funció fonamental de la tasca educativa és la formació en els coneixements científics actuals. Al segle XXI cobren una especial rellevància per entendre el món en què estem i el futur proper que s’albira disciplines com la física quàntica i la nanotecnologia.
En suma, estem convençuts que les arts i les ciències poden col·laborar en aquesta funció formativa. Els diversos recursos teatrals permeten aconseguir un acostament més intuïtiu i metafòric a aquesta camps de la realitat tan complexos.
Amb aquesta finalitat vam elaborar també una sèrie de vídeos per a Nanoiventum adreçats a Educació Primària :
Ja anteriorment, amb la Companyia Javier Villena, havíem produït creacions de gran i petit format, com Nanoland i Nanomàgic.