L’hort d’en Martí és un conte sobre l’hort urbà amb una gran riquesa de recursos expressius: música, dansa, imatges…, i una escenografia realista que fa creïble la història i permet una participació activa dels infants i una interacció autèntica amb l’hort urbà i els seus productes.
SINOPSI
El Keke ha decidit fer un hort a casa seva: així podrà tenir verdures per menjar sense haver d’anar tant al mercat. Les cuidarà ell mateix i procurarà que siguin sanes i bones, les tindrà a mà i no hauran de venir de lluny… I a més s’estalviarà diners.
I s’ha decidit a fer-ho perquè ha recordat un conte que fa temps li va explicar la seva mare, L’hort d’en Martí:
Un dia la mare d’en Martí li va dir que ja era prou gran com per tenir cura de les plantes i va decidir que farien un hort a la terrassa de casa i que ell seria l’encarregat de cuidar-se’n. Li va ensenyar què calia fer: llavor, terra, aigua, que hi toqués el sol… i al cap del temps es produiria el miracle de la vida.
Però quant temps? Hores, dies, setmanes, mesos…? El Martí esperarà amb il·lusió que surtin les verdures…, però també amb una mica d’impaciència… Al final seran uns quants mesos, passaran les estacions, nevarà… i quan al final el sol fondrà la neu… assistirem al miracle de la vida. L’espera ha valgut la pena: finalment apareixen les plantes, les verdures per menjar: enciams, escaroles, raves, pastanagues… fins i tot plantes aromàtiques com la farigola o la menta!
El públic serà testimoni d’aquest miracle, participarà en el procés i s’emportarà a casa una petita hortalisa.
VALORS
Responsabilitat, respecte i estimació (tenir cura de l’altre, de les coses, de la natura), paciència (saber esperar per a aconseguir objectius; aprendre a no exigir la immediatesa en el compliment dels desitjos; comprendre quan les coses tenen un procés…), ecologia i sostenibilitat (conèixer i estimar la natura, proximitat i auto abastiment).
Altres consideracions
La proposta pretén mostrar els valors relacionats mitjançant la faula del conte i amb diversos recursos expressius: la teatralització, les imatges i especialment la música i la dansa. La participació activa dels infants en el desenvolupament de la història els implica i fa que es consolidin els conceptes. Es posa especialment l’accent en el concepte del pas del temps i el procés, en contrast amb la immediatesa dels resultats. Tenint en compte la curta edat de molts dels assistents es fan servir diferents exemples i metàfores per a que es copsi la idea, des de la comparació amb el creixement dels infants fins a esdevenir adults (referències a les diferents edats dels assistents) fins al recurs d’alguns trucs de màgia, com a contrast, però també com a paral·lelisme amb el miracle de la vida.
Els infants participen activament en el contacte amb l’hort i amb uns simbòlics sembra i rec fins al descobriment final del floriment dels fruits de l’hort (justificat pel desenvolupament de la història). L’activitat s’acaba amb la possibilitat que cada infant s’emporti una menja a casa…
Ànim!, nenes i nens: veniu a gaudir d’aquest conte i de l’experiència d’un hort urbà!
DURADA: Variable. Màxim previst, entre 35 i 40 minuts.
Temps de muntatge: 1 hora / Temps de desmuntatge: 1 hora
Edat recomanada: Ideal a partir de 3 anys, però adaptable per a infants a partir d’un any. No està pensat per a nadons.
DOSSIER-L’HORT-DEN-MARTÍ.pdf
Consulteu: ELS CONTES D’EN KEKE SHUGA: CONTES AMB VALORS.